Sivistys ja ympäristö – keskustelemassa kirjailijat Alexandra Salmela ja Raisa Marjamäki

10.4.2017, 18.00

Sivistys ja ympäristö - keskustelemassa kirjailijat Alexandra Salmela ja Raisa Marjamäki

Tilaisuuden järjestää Pispalan kirjastoyhdistys ry
yhdessä Tampereen Maan ystävät ry:n (MYTTY) kanssa.

Pispalan kirjaston Sivistys-sarjan aloitti 17.01.2017 Juha Hurme. Karim Maïche jatkoi aihetta 13.02.2017 eurooppalaisen kulttuurialueen ulkopuolelle avaamalla länsimaisuuden käsitettä teemalla Sivistys ja länsimaalaisuus.

10.04.2017 sivistys-käsitettä avataan ympäristön suunnasta kahden kirjailijan keskustelulla. Molemmat kirjailijat ovat käsitelleet teoksissaan suhdettamme ympäristöön ja pohtivat tilaisuudessa, mikä osuus ympäristöllä on sivistyksessä.

MYTTYn Olli-Pekka Haavisto johdattelee keskustelua.

Alexandra Salmela (s. 1980) on slovakialainen kirjailija, joka asuu Tampereella ja kirjoittaa suomeksi. Hänen viimeisin romaaninsa Antisankari (2015, WSOY) käsittelee dystopian kautta sitä, miten erilaiset yhteiskunnat ja ihmiset niissä saattavat vastata planeetan ekologisen tilan heikkenemiseen. Lastenkirja Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia (Teos), yhdessä yhden Slovakian arvostetuimmista kuvittajista Martina Matlovičován kanssa julkaistiin Suomessa ja Slovakiassa vuonna 2013. Romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan (2010, Teos) sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja oli Finlandia-palkintoehdokkaana, muttei voinut tulla valituksi, koska palkintosäännöt sallivat osallistumisen vain Suomen kansalaisille. Myöhemmin rajoitus poistettiin.

Raisa Marjamäki (s. 1987) on opiskellut Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa sekä valmistunut skotlantilaisesta University of St Andrews’ta, jossa hän opiskeli runoutta Don Patersonin johdolla. Toinen runokoelma Ei kenenkään laituri (2014, Poesia) tekee pieniä ja keskittyneitä huomiota maailmasta ja elämästä. Teoksen kriittisyys ei ole lähtötilanteen valittelua vaan pyrkimystä löytää polkuja omaehtoiseen olemiseen. Teoksessa tuntuu konkreettisesti tekijän käden jälki, sillä käsikirjoitus on ladottu käsin ja painettu arkki kerrallaan kirjaksi Heidelbergin kohopainokoneella. Ei kenenkään laituri on kokonaan ilman tietokoneita toteutettu runokirja. Marjamäen kuvakollaasia ja runoa yhdistelevä esikoiskokoelma Katoamisilmoitus (Palladium Kirjat) julkaistiin vuonna 2010, ja hän osallistui sen painamiseen Siuronkosken kirjapainossa.

TILAISUUS ON ILMAINEN. TERVETULOA!

10.4.2017