Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pispala vilkkari off

11.3.2017 - 12.3.2017

Pispalan kirjastotalo
Pispala vilkkari off 2017

Pispalan oma lyhytelokuvafestivaali Pispala Vilkkari OFF palaa takaisin tauon jälkeen! Hirvitalolla ja Pispalan Kirjastotalolla nähdään lauantaina 11.3. lasten tekemiä lyhytelokuvia, animaatioita, musiikkielokuvia ja lyhytdokumentteja eri vuosikymmeniltä. Luvassa on myös yksi juhlanäytäntö ja kolme kantaesitystä, muun muassa Katariina Lillqvistin uusi animaatio saa Vilkkareilla Pispalan-ensi-iltansa.

Punaisena lankana yli 20 elokuvan kokonaisuudessa on PISPALA. Elokuvia on joko kuvattu Pispalassa, niiden tekijät ovat pispalalaisia tai niissä on jokin muu vahva Pispala-side. Tampereen lyhytelokuvajuhlien pitkäaikainen ohjelmistosuunnittelija Raimo “Rake” Silius on koonnut tapahtumaa varten erityisen tietopaketin Pispala-elokuvista – tietysti aiheeseen liittyvien elokuvien kera.

Vilkkarien päätösklubilla sunnuntai-iltana 12.3. on luvassa ennenkuulematonta elokuvamusiikkia ennennäkemättömiin elokuvakoosteisiin. Tampereen vapaan improvisaation seura kutsuu kaikkien vapaaplaneettojen kansalaiset kollektiivisiin jameihin Vastavirran Pub Yläkertaan!

Hirvitalo sijaitsee osoitteessa Hirvikatu 10 ja Pispalan Kirjastotalo suoraan vastapäätä Hirvikatu 9 – Tahmelankatu 14 kulmassa. Paikalle pääsee bussilla 25, Tahmelan liikekeskuksen pysäkki.

Vastavirran osoite on Pispalan valtatie 39. Lähellä on Ahjolan pysäkki, johon pääsee monilla eri busseilla. Paikan paras maamerkki on viereinen haulitorni!

Ohjelma

LAUANTAINA 11.3.2017:

LASTEN VILKKARIT Hirvitalolla klo 14–15

Kuuluvaishattu: PISPALAN VAPAAPLANEETTA (2006, 9 min)

Pispalan Vapaaplaneetta on hyvää mieltä henkivä, yhteisöllinen oodi Pispalalle. Mukana on monia tunnettuja pispalalaisia, nuoria ja vähän vanhempia.

Pispalan lasten kuvataidekoulu: KOLMEN AURINGON PLANEETTA (2014)
Pispalan lasten kuvataidekoulu: HIRVIKADUN SALAISUUKSIA (2015)
Pispalan lasten kuvataidekoulu: VÄRIEN MATKA (2016)

Sinä yönä satoi kaatamalla. Kun aamu vihdoin sarasti, kaupungin asukkaat heräsivät mustavalkoiseen maailmaan. Kaikki värit olivat kadonneet.

Kuviskoulun elokuvien yhteiskesto on noin 25 minuuttia.

J. Karelius: MERIROSVOKUNINGAS TÄPLÄ (2017, 7 min)

Merirosvokuninkaan käskyjä on pakko totella!

RAKEN PISPALA-SPESIAALI Hirvitalolla klo 15–17.30

Raimo “Rake” Silius: ELOKUVIEN PISPALA (2017, 25 min)

Videoluennossa Tampereen elokuvajuhlien perustajajäsen, pitkäaikainen ohjelmistosuunnittelija ja ehta tamperelainen elokuvatietosanakirja Raimo “Rake” Silius käy läpi Pispala-representaatiot suomalaisessa elokuvassa mykkäkaudelta 2010-luvulle, kaikki elokuvan lajit huomioiden.

Arvo Ahlroos: NOUSU PISPALAAN (1965, 30 min)

“Tästä se käyntiin pantiin.” Pitkän linjan dokumentaristin ja Tampereen historian taltioijan Arvo Ahlroosin ensimmäisessä ohjaustyössä kirjailija Lauri Viita (1916-1965) nähdään viimeisenä kesänään Pispalan harjulla. Viidan käsikirjoitukseen perustuvassa Pispala-dokumentissa Viita toimii itse myös elokuvan kertojana ja pispalalaisten jututtajana.

Katariina Lillqvist: URALIN PERHONEN (2008, 27 min)

Rake Siliuksen sanoin: “Katariina Lillqvist on Pispalan lahja maailman käsityönä tehtyjen nukkeanimaatioiden huipulle. Hänen neljännesvuosisadan kestäneen ansiokkaan elokuvanuransa kohutuin animaatio – yhdessä Hannu Salaman kanssa käsikirjoittama – Uralin perhonen on ilmaisuvoimainen pispalalaisballadi kaikki tyynni, vaikka tarina kiertääkin maailmaa Uralin takaa Pispalan kapinakevääseen 1918. Yksikään muu elokuva ei ole aiheuttanut semmoista kohua kuin Uralin perhonen Tampereen elokuvajuhlien 46 vuoden historiassa.”

SUOMI KUNNIOITTAA LENININ MUISTOA (1946, 9 min)

Dokumentti kertoo Lenin-museon avajaisista tammikuussa 1946. Elokuvan toteutti valvontakomission ajan hovikuvaamo, Veli J. Paasikiven Continental Filmi, ja sen rintamalla ollut TK-elokuvaaja Reino Tenkanen. Elokuvassa nähdään välähdyksiä avajaisjuhlasta ja juhlaillallisilta Hämeensillasta. Samalla seurataan V. I. Leninin jälkiä Tampereella, Kyttälässä ja Pispalassa. Elokuvahistorioitsija Jari Sedergrenin laajempaan selontekoon voi tutustua täällä.

Mika Kaurismäki: KLAANI – TARINA SAMMAKOITTEN SUVUSTA (1984, katkelma)

Pispalassa ja Tahmelassa kuvattu elokuva pohjautuu tamperelaisen työläiskirjailijan Tauno Kaukosen (1929-1983) vuonna 1963 julkaistuun esikoisromaaniin. Mika Kaurismäki kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä veljensä Akin kanssa, joka asui Tampereen-vuosinaan Pispankatu 49:ssä. Tekijät halusivat tutkia elokuvassa “suomalaista itsetuhoviettiä, kansallista melankoliaa, jota usein virheellisesti nimitetään suomalaiseksi kansanluonteeksi.” HUOM. Elokuvasta esitetään vain havainnollinen katkelma!

Rauni Mollberg: TAMPERE 200 (1979, 30 min)

Aapeli-filmatisoinnin (Aika hyvä ihmiseksi, 1977) ja naturalistisen Milkan (1980) välissä Rauni Mollberg toteutti tilaustyön Tampereen kaupungille. 200-vuotisjuhlallisuuksiin valmistettu dokumentti kertoo kaupungin historiasta ja nykypäivästä. Mukana on Väinö Linna ja myös Pispalassa käydään.

Jaakko Kuusisto: LAURI VIITA – RAKENTAJA (1962, 8 min)

Elokuvan aiheena on runoilija Lauri Viita ja hänen elämänsä keskuspaikka, Pispala. Käsikirjoittajanakin on Lauri Viita, mutta kuvassa Viita ei esiinny. Sen sijaan Jaakko Kuusiston elokuva taltioi 1960-luvun alun Pispalan värikylläistä elämää syysruskan aikaan. Kirjailijan ääni lausuu tuttuja Alfhildin säkeitä: “Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät.” Elokuva kuuluu Lii-Filmin ja Tampereen kaupungin kirjailijamuotokuvien sarjaan, jonka muissa osissa esiintyvät Yrjö Jylhä, Väinö Linna ja F. E. Sillanpää.

PISPALA KAUTTA RANTAIN MIX! Pispalan Kirjastotalolla klo 18–22

Kuuluvaishattu: PISPALAN VAPAAPLANEETTA (2006, 9 min)

Pispalan Vapaaplaneetta on hyvää mieltä henkivä, yhteisöllinen oodi Pispalalle. Vilkkarin iltaesitys on Vapaaplaneetan KYMMENVUOTISJUHLANÄYTÖS! Kuuluvaishatun kappale pohjautuu Pispalan karnevaalinäytelmään “Talo-aihinen” vuodelta 2005. Näytelmä käsitteli kyläyhteisön ristiriitoja sekä lasten että ufomiesten näkökulmasta. Kuuluvaishatusta meille kertoo internet.

Katariina Lillqvist: RADIO DOLORES (2016, 18 min)

Katariina Lillqvistin uuden animaatioelokuvan PISPALAN ENSI-ILTA! Jos Uralin perhonen liittyi ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin, Radio Dolores sijoittuu toisen maailmansodan aattoon ja Espanjan sisällissotaan 1930-luvulle. Ja jälleen Lillqvist yhdistää Tampereen paikallishistoriaa maailman mittakaavaan henkilökohtaisen tarinan kautta: Lillqvistin isän kasvatti-isä katosi Espanjan sisällissodassa, jonne oli lähtenyt Tampereelta vapaaehtoisena työläistaistelijana. Radio Dolores kertoo Espanjan sisällissodassa kadonneesta suutarista Arvosta joka jätti pojalleen perinnöksi vain haitarin ja matkalipun Malagan poliisivankilaan. Dokumentaarinen nukkeanimaatio on myös kuvaus tamperelaisen kenkätehtaan työläisten arjesta 1930-luvulla, ja se kommentoi paikoin kitkerästikin Suomen poliittista ilmapiiriä 1930-luvulla. Lillqvistin uusi elokuva on mukana myös Tampereen Filkkareiden kotimaisessa kilpailusarjassa.

J. Karelius: DADA (2015, 7 min)

Dadaistinen satavuotishistoriikki dadasta. Esitettiin Tampereen Filkkareiden kilpailusarjassa viime vuonna ja ohjelmakirja kuvasi mm. näin: Yksi taiteilijan ikuisista tehtävistä on luoda epäjärjestystä, sekoittaa varmoja mielipiteitä ja arvostuksia, hävittää hyvän ja huonon raja, vastustaa akateemisen oikeassaolemisen hirmuvaltaa, turmella vallitsevaa makua ja lietsoa hengen vallankumousta… Elokuvan erikoistutkija ja filmihullu Antti Alanenkin näki elokuvan, ja kirjoitti siitä blogiinsa.

Teippi Tuomanen & Bombay Boys: VIILEÄ YÖ (2017)

J. Kareliuksen uusi musiikkielokuva T. Tuomasen & Bombay Boysin biisiin. Sangen viileätä meininkiä.
Sam Jones: DRIFTING SOUTH
Dokumentti kertoo kolmen suomalaisen ja yhden venäläisen lauttavaelluksesta Akhtuba-joella Etelä-Venäjällä. Traileri Vimeossa.

J. Karelius: BACK IN THE U.S.S.R. (2014, 5 min)

Unenomaisen teoksen lähtöideana oli Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä avaruuteen unohdettu kosmonautti, jonka kotiuttaminen yläilmoista ei tuntunut olevan minkään tahon intressipiirissä. Filmin valmistusprosessin edetessä alkuperäinen idea pääsi unohtumaan ja elokuvasta tulikin jotakin aivan muuta. Alkuperäinen laulu (vuodelta 1968) on McCartneyn ja John Lennonin yhdessä tekemä. Kappale sai kielteisen vastaanoton yhdysvaltalaisten antikommunistien ja konservatiivien keskuudessa; yhtyettä syytettiin kommunismin levittämisestä ja “epäamerikkalaisuudesta”. Vaikka teoksen sävellyksellä ei olekkaan mitään tekemistä kyseisen kappaleen Back in the USSR kanssa, Beatlesin eufoorisimman kauden substanssia musiikin ja teoksen tunnelma tavoittelee. Elokuva on kunnianosoitus NITA H:ssa soittaneille. Juutuupistakin löytyy.

SMC Lähiörotat feat. Naispyy & Jinks: VASTAVIRTA (2012, 5 min)

Jukka Metsäahon eli JugiX2:n tekemä musiikkivideo SMC Lähiörottien biisiin, jossa vierailevat myös Naispyy ja Jinks. Video on kuvattu Pispalassa. “Pispala villilänsi, systeemit kehissä / ylämäki alamäki kelissä ku kelissä / ratavallin muuris ei oo pultereita pinos / se on pikakromi pintaan vaik rinne ois vinos.” Haulitornikin mainitaan. Video löytyy myös Youtubesta.

Teippi Tuomanen & Bombay Boys: AIMO VAIN (2017)

J. Kareliuksen uusi musiikkielokuva T. Tuomasen & Bombay Boysin biisiin. Kun tarviit rekka-auton pääsi tyhjäks ajamaan. KANTAESITYS

Kvartetti Trio Vatkain: HAULITORNINARUBASSO (2009, 30 min)

Narubassoa Suomen kansallissoittimeksi kaavaileva Pertti Hokkanen kumppaneineen on kerännyt lisää kaikupohjaa: 100-vuotias Pispalan haulitorni soi koko 55 metrin pituudeltaan! Dokumentissa esiintyy kvartetti Trio Vatkain, joka esittää kaksi biisiä. Undergroundia yläilmoista! Dokumenttia alustavissa esikuvissa kartoitetaan Suomen muut haulitornit.

Sami Maalas: TREGU – SISÄPIIRIN SISIN MIES (2016, 13 min)

Tregu – sisäpiirin sisin mies (jota kukaan ei tunne) on Tampere Underground -näyttelyyn (joulukuussa 2016) tehty lyhytelokuva, joka kommentoi Tampereen kaupungin ja ns. ug-skenen ristikkäistä suhdetta. Miten määritellä jotain, joka pakenee kaikkia määritelmiä? Mitä tapahtuu maanalaiselle, omaehtoiselle toiminnalle, kun se tuodaan julkiseen galleriatilaan, kaupungin suojelevien seinien sisälle. Näitä kysymyksiä, mutta myös syvempiä eksistentiaalisia olemisen aiheita pohtii elokuvassa oppaamme, ug-sisäpiirin sisin mies Tregu. Elokuva Youtubessa.

SUNNUNTAINA 12.3.2017:

PISPALA VILKKARI OFF -PÄÄTÖSKLUBI
Vastavirran Pub Yläkerrassa klo 20–23

IMPROVISOIDEN SÄESTETYT ELOKUVAPÄTKÄT

Pispalan Vilkkari OFF -tapahtuman päätösklubilla luodaan uutta elokuvamusiikkia jamipohjalta. Valkokankaalla nähdään pätkiä, kohtauksia tunnetuista, tuntemattomista ja satunnaisista elokuvista, kokonaisia lyhytelokuvia, musiikkivideoita – ilman ääntä. Musiikki syntyy livenä improvisoiden, koska kukaan muu kuin elokuvakoosteen koostajat, Tampereen VHS-klubin puuhastelijat, eivät ole nähneet kuvamateriaalia. Illan housebändinä on Tampereen vapaan improvisaation kerho, joka kutsuu KAIKKI mukaan kollektiivisiin leffajameihin. Tuo mukaan oma soitin, ja ryhdy elokuvasäestäjäksi! Improvisaatiokerho jakaa soittimia yleisölle myös paikan päällä.

Tiedot

Alkaa:
11.3.2017
Loppuu:
12.3.2017
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Pispalan kirjastotalo
Tahmelankatu 14
Tampere, 33240 Suomi
+ Google Map