Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Piirikeskustelu: Ympäristö ja liike, pakolaisuus ja rasismi

13.5.2017, 13.00 - 15.00

Pispalan kirjastotalo
Piirikeskustelu: Ympäristö ja liike, pakolaisuus ja rasismi

Globaali ympäristöromahdus etenee kietoutuneena muihin tekijöihin ja aiheuttaa lisääntyvää ihmisten liikkumista.
Mitä tämä merkitsee ympäristö- ja muussa toiminnalle oikeistopopulismin koveneviin otteiden oloissa?
Keskustelu fasilitoidaan piirikeskusteluna yleisön ja kutsuttujen keskustelijoiden kesken.
=================================================
MAAN YSTÄVÄT RY:N KEVÄTVÄENTAPAAMISEN OHJELMAA

YLEISÖLLE AVOIN, MAKSUTON TILAISUUS

LAUANTAINA 13.05.2017 KLO 13:00 – 15:00

piirikeskustelu:
YMPÄRISTÖ JA LIIKE, PAKOLAISUUS JA RASISMI

PISPALAN KIRJASTO, TAHMELANKATU 14 TAMPERE

Ajatuksen “Think global, act local” keksi 1915 yhteiskunta-aktivisti ja kaupunkisuunnittelija Patrick Geddes Ranskassa. Fraasin ympäristökäytön aloittivat samoihin aikoihin 1960- ja 1970-luvun taitteessa Friends of the Earthin perustaja David Browner sekä René Dubos toimiessaan YK:n Ihmisen elinympäristöä koskevan julistuksen neuvonantajana. Vuosituhannen taitteen molemmin puolin ja sen jälkeen slogan on ollut ahkerassa käytössä, Suomessakin.

Nyt 2010-luvulla planeetan ekosysteemien tiedetään heikkenevän nopeasti ja talousjärjestelmäkin on vaikeuksissa. Seurauksena ympäristöpakolaisuus kasvaa voimakkaasti kuten muutkin pakolaisuuden muodot.

Valtavirran tiedotusvälineissä on aivan viime aikoina jo kysytty, onko nykyinen globaali talous sovitettavissa yhteen ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa, mikä osuus ilmastotekijöillä on sodissa ja konflikteissa, ja onko ympäristönmuutosten ja poliittisen todellisuuden yhteyksien, syiden ja seurauksien kohdalla näkökentässämme sumea piste? – Ja ekosysteemien raju heikkeneminenhän ei rajoitu vain ilmastokatastrofiin.

Helsingin ja Tampereen yliopistoilla äskettäin vieraillut tutkija ja toimittaja Nafeez Ahmed katsoo, että olemme tästä syystä pahassa pulassa. Jos nopeiden ympäristönmuutosten yhteyksiä yhteiskunnan rakenteisiin ja kriiseihin ei havaita, luvassa on alati syveneviä ja laajenevia konflikteja.

Näissä oloissa on jo nähty maailmanlaajuinen nationalismin ja rasismin nousu, niin myös Suomessa. Paikallinen ajattelu – samalla kun se on välttämätöntä paikallisen ympäristötoiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa – avaa vääristeltynä tilaa myös nurkkakuntaiselle kansallismielisyydelle ja radikaalioikeiston toiminnalle, siis rasismin eri muodoille.

Kyse ei ole vain vaikeasti määriteltävästä ”tilan avautumiselle kansallismielisyydelle”, vaan myös järjestäytyneestä radikaalioikeiston pyrkimyksestä saada haltuunsa ympäristötoiminta tai vähintäänkin saattaa se hämmennyksen tilaan. Brittilehti Guardian uutisoi 18.12.2014, että äskeisten Ranskan presidentinvaalien äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen on pannut alulle Nouvelle Ecologie eli Uusi ekologia -liikkeen, jota äärioikeistolaisen Ranskan Kansallisen rintaman Euroopan parlamentin jäsen Mireille d’Ornano luonnehti sanomalla: Uusi ekologia -liike pohjautuu kansallisille intresseille ja patriotismille. Meidän täytyy olla lähempänä kansaamme, eikä maamme etuja vastaan.

Guardian alleviivasi Unkarissa uusnatsipuolue Jobbikilla ja Tanskan äärioikeiston Kansanpuolueella niin ikään olevan kansallismielisiä ympäristötoiminnan hankkeita.

In These Times kirjoitti vuoden 2015 lopussa, että:

“Le Penin ”eko-nationalismi” ja vastaavat ”ympäristöystävälliset” oikeistot Unkarissa ja Tanskassa saattavat olla esinäytös siitä, miten Yhdysvaltojen oikeiston ympäristönsuojelu kehittyy, kun ilmastonmuutoksen kieltäminen käy vähemmän elinvoimaiseksi tulevina kuukausina ja vuosina. Ehkä joustavuus onkin vahvin äärioikeistolaisen populismin määriteltävä laadullinen ominaisuus yli rasismin, vakiintuneen poliittisen vallan vastustuksen, isänmaallisuuden ja menneen kaipuun.”

Tässä kannattaa palauttaa Yhdysvalloista mieleen, että “vanhan koulun uusnatsipuolue TWP tukee ympäristönsuojelua sillä perusteella, että ahneet yritykset usein myrkyttävät vettä, ilmaa ja paikallista taloutta valkoisissa yhteisöissä”, kuten Huffington Postissa 3.11.2016 julkaistusta analyysiartikkelista ilmenee. Vuonna 2015 perustettu TWP eli Traditionalist Workers Party on Traditionalist Youth Networkin TYN:n poliittinen siipi. Yhdysvaltojen laajuinen valkoisten nationalistien verkosto perustaa toimintansa opeille, jotka on saatu Kreikasta, Venäjältä, Ukrainasta, Tsekistä ja muualta Euroopasta uusnatsi- tai avoimesti fasistisilta puolueilta, joissa TWP:n ja TYN:n perustaja Matthew Heimbach on vieraillut ja joihin hänellä on olemassa olevat siteet.

Deutsche Welle ja lukuisat muut mediat ovat muistuttaneet Uusi ekologia -liikkeestä äskeisten Ranskan presindentinvaalien yhteydessä.

Viime viikon kolumnissaan Aamulehdessä tutkija ja kansanedustaja Anna Kontula toteaa:

“Tuoreimmissa ennusteissa ilmastopakolaisten määrän arvioidaan nousevan vuoteen 2050 mennessä 250–1 000 miljoonaan. Vertailun vuoksi, vuonna 2015 EU-jäsenmaihin saapui noin 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Jos se riitti kriisiyttämään koko Euroopan, mitä tekee satakertainen määrä ihmisiä?

Ja ei, vastaus ei ole rajojen sulkeminen.

Sen voimme oppia muuriprojekteista DDR:ssä, Israelissa ja viimeksi Meksikossa, että siirtolaisuutta ei voi estää, ei oikein edes hidastaa ilman mittavia rajoituksia myös omien kansalaisten perusoikeuksiin. Jos muuton taustatekijänä on eloonjäämisen pakko, ihmiset muuttavat, vaikka rajoille kuinka kasattaisiin aseteknologiaa.”

Le Pen ja Uusi ekologia vastustavat kansainvälisiä sopimuksia ja ajavat paikallisen tuotannon ja jakelun välisiä ”lyhyitä kiertoja”. Le Pen on tehnyt protektionistisesta politiikastaan ympäristöohjelmansa sydämen, eikä ole kiinnostunut ratkaisemaan globaalia ilmastokriisiä. Sen sijaan hän haluaa olla Ranskan maaseudun vahva ääni mottonaan ”ajattele paikallisesti ja toimi paikallisesti” ja pysäyttää ympäristöstä huolehtimisen Ranskan rajoille, kuten faktantarkistusverkkojulkaisu DESMOG UK – clearing the PR pollution on selvittänyt.
– – – – –
Piirikeskustelussa etsitään vastausta siihen, miten ympäristö- ja muiden aktiivien tulisi ymmärtää tilanne ja huomioida se käytännön toiminnassa? Keskusteluun on kutsuttu eri alojen toimijoita, jotka tavalla tai toisella ovat pohtineet otsikon aiheita. Keskustelu käydään fasilitoituna piirikeskusteluna yleisön ja kutsuttujen keskustelijoiden kesken. Keskustelijat esitellään tilaisuuden alussa.

Tiedot

Päivämäärä:
13.5.2017
Aika:
13.00 - 15.00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Pispalan kirjastotalo
Tahmelankatu 14
Tampere, 33240 Suomi
+ Google Map