Pispalan kirjaston lauantaikerho

1.4.2017 - 6.5.2017

Pispalan kirjaston lauantaikerho huhti-toukokuu 2017

Lauantaikerhon kevään viimeinen kattaus sisältää kokeiluja kaikenikäisille ja uusia avauksia. Lauantaikerho kokoontuu lauantaisin kello 15-17 Pispalan Kirjastotalossa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eikä yksikään tapahtuma edellytä minkäänlaista valmistautumista – ja kerhossa voi käydä myös ihan vain piipahtamassa!

Tältä näyttää Lauantaikerhon huhti–toukokuu:

LA 1.4. Ääneenlukupiirissä luetaan puhelinluetteloa ja kuunnellaan puhelinluettelobiisejä

Ensimmäiset puhelinluettelot julkaistiin Suomessa vuonna 1882 Helsingissä ja Turussa. Näillä näkymin viimeinen painettu puhelinluettelo julkaistiin alkuvuonna Keski-Suomessa http://yle.fi/uutiset/3-9485388. Ääneenlukupiiri kartoittaa viimeisen puhelinluettelon olemusta lukemalla sitä ääneen. ääneenlukua siivittää itämainen mietiskelymusiikki, länsimainen ambient, pohjoinen shamanismi ja eteläinen polyrytmiikka. Ääneenluvun lomassa kuunnellaan viimeisen puhelinluettelon pohjalta tehtyjen biisien ensiesityksiä! Biisejä kuullaan ainakin seuraavilta artisteilta: Sami Karttunen (Grateful Däd), Maria Mattila (Mara Balls), Anna Pesonen, Tomi Leppänen (Kalevi Suopursu) ja Inari Ruonamaa.

LA 8.4. VHS-klubi järjestää videomiksauksen avoimen työpajan

WJ-MX50, siinä neljä kirjainta, kaksi numeroa ja yksi välimerkki, joihin voit luottaa. VHS-klubin sielu, Panasonicin videomikseri WJ-MX50 ihmeellisine kuvainsekoittimineen antautuu kaiken kansan kokeiltavaksi avoimessa videomiksaustyöpajassa. Jos sinulla on kotonasi VHS-teoksia, joiden visuaaliset rajat haluat nähdä, tuohan kasettisi työpajaan – myös klubin kasetit ovat miksaajien käytössä. Mestarin opetusvideon avulla ja live-Asessorin opastuksella voit luoda omakätisesti unohtumattomia kuvakollaaseja. Parhaista miksauksista tehdään musiikkivideot!

LA 22.4. Ääneenlukupiirissä luetaan Tove Janssonin Muumi-kertomuksia

“Tyynenä ja pilvettömänä iltana huhtikuun loppupuolella Nuuskamuikkunen tuli niin kauas pohjoiseen, että varjopuoleisilla rinteillä oli vielä lumiläikkiä…” Kevätlaulu on Tove Janssonin Näkymätön lapsi –kertomuskokoelman (1962) ensimmäinen tarina, ja Kevätlaululla alkaa myös ääneenlukupiirin tarinatuokio. Kaikenikäisille lukijoille ja kuuntelijoille tarkoitetussa tapahtumassa luetaan Näkymättömän lapsen Muumi-kertomuksia. Janssonin tarinoissa elämänfilosofinen ote ja tarinointi kietoutuvat yhteen. Niissä on rinnakkain useita erilaisia sävyjä, tunteita, ajatuksia ja tunnelmia. Tämä herkkä moniäänisyys tekee teksteistä merkityksellisiä monenlaisille lukijoille.

LA 29.4. Pispala-luentosarjassa Hoopee ja Levänen esitelmöivät progekulttuurin rantautumisesta harjulle kevättalvella 1984

Progeiltapäivä! Helmikuun luennossa YTT Ritva Nätkin avasi Pispalan 1980-luvun sosiaalihistoriaa Pispankadun peruskorjausremontin kautta. Huhtikuussa Pispalaa lähestytään kadunmiesten tasalta ja progressiivisen rockin kautta. Epätieteellinen luento sisältää runsaasti musiikkinäytteitä.

LA 6.5. Ääneenlukupiirissä luetaan runoilija Juhani Ahvenjärven ja esseisti Mikko Supposen tekstejä – kirjailijat paikalla!

Kevään viimeinen ääneenlukupiiri on uusi avaus: kirjailijat Juhani Ahvenjärvi ja Mikko Supponen ovat läsnä lukemassa ja kuuntelemassa omia tekstejään! Kalkussa asuva runoilija Juhani Ahvenjärvi debytoi vuonna 1992 teoksella Hölkkä, ja on sittemmin julkaissut viisi runokirjaa Tammelta, Sanasadolta ja Teokselta. Ahvenjärven runous on tiiviisti rakennettua, ilmavasti avautuvaa, valovoimaista, pienieleistä ja hallitusti hymyilevää. Mikko Supponen on tutkinut kellonaikojen estetiikkaa esseissään Tuli & savu -runouslehdessä ja tänä keväänä Poesiavihkoissa. Poesia julkaisee Supposen Kellon ympäri kahdessatoista tunnissa -esseen huhtikuussa. Ääneenlukupiirissä luetaan Supposen kelloaikoihin liittyviä tekstejä ja Ahvenjärveltä valikoima runoja – myös yleisön lukutoiveet huomioidaan.

Päivitettyä tietoa Lauantaikerhon huhti–toukokuun toiminnasta löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/events/1940254009537011/

Ja lopuksi perusinformaatiota Lauantaikerhon toiminnasta: kaksi kertaa kuussa kokoontuvan ÄÄNEENLUKUPIIRIN idea on yksinkertainen: luetaan yhdessä erilaisia tekstejä ääneen. Mitenkään ei tarvitse valmistautua etukäteen ja ääneenlukupiiriin voi tulla myös ihan vain kuuntelemaan. Kerran kuussa järjestetään LUENTO, joka kevään aikana rakentuu Pispala-teeman ympärille. Sitten on vielä VHS-KLUBI, joka kokoontuu kerran kuussa videoasiain merkeissä.

TERVETULOA!

Alkaa: